Johannes Hidén Kohti valmiimpaa maata.

Hitas-sääntelyn purku nosti asuntojen hintoja yli 250 000 eurolla Kampissa

Kirjoitin lokakuussa erikoisesta hitas-tapauksesta, jossa asunto meni ostajalle haitallisesta noin 100 000 euron hinnoitteluvirheestä huolimatta kaupaksi (kts. Hitas-asuntojen alihintaisuus konkretisoitui Jätkäsaaressa). No, nyt on uutisoitu tapauksesta, jossa satojen tuhansien hintamuutos monista asunnoista saatavassa hinnassa toteutui käytännössä yön yli (kts. Lottovoitto Helsingin keskustassa). Periaatteessa jutussa ei ole järjestelmää tunteville mitään erityisen yllättävää, sillä Katajanokkakin on ollut vuosikaudet ollut malliesimerkki alihintaisista hitas-asuntoalueista, ja nyt kyseessä oleva Kamppi on alueena vielä kalliimpi. Käytännössä hintaerot säänneltyjen ja markkinaehtoisten hintojen välillä ovat vain niin valtavia, että kyllä se pistää hiljaiseksi: mietipä, että saisit tänään 90 neliön asunnosta vain 336 000 euroa vaikka ostajaehdokkaita olisi jonoksi asti, mutta odottamalla seuraavaan viikkoon, välittäjä suosittelisikin pyytämään siitä 620 000 euroa? Hintaeroa tuossa on melkein 300 000 euroa! Siinäpä sulateltavaa!

Katajanokka ilmasta (23.7.2009)

Ylläolevat luvut perustuvat HS:n artikkelissa oleviin tietoihin. Taustallahan hintaerossa on se, että säännelty hitas-maksimihinta on yhtiön asunnoissa keskimäärin 3736 euroa, mikä 90 neliön asunnossa tarkottaisi noin 336 000:n euron hintaa, kun taas yhtiöstä nyt sääntelyn jälkeen kaupan olleista asunnoista on pyydetty 6522-7098 euroa neliöltä, mikä tarkoittaisi 90 neliön asunnolle 587 000 - 639 000 euron hintaa. Tietysti nuo ovat vain pyyntihintoja, mutta päätellen siitä, että pari asunnoista meni nopeasti kaupaksi, tolkuttoman paljon hinnoista tuskin on tingitty. Voidaan siis arvioida, että tuollaisesta 90 neliön asunnosta saa noin 250 000 euroa enemmän säätelyn purun jälkeen, ja jos yhtiössä on isompia asuntoja, hintaero on niissä luonnollisesti isompi.

No, mitä tuo sitten tarkoittaa yksittäisten asunnon omistajien kannalta? Ovatko he saaneet lyhyen aikavälin sijoituksella valtavan voiton? Tuskinpa vain, mutta ei se tarkoita, etteikö ongelmaa olisi. Syy sille, ettei kukaan ole luultavasti päätynyt yhtiön osakkaaksi ihan viime vuosien aikana on tietysti se, että eihän asuntoa ole mitään järkeä myydä, jos siitä saa muutaman vuoden päästä melkein kaksinkertaisen hinnan! Joku kirjoitti HS:n jutun kommenttipalstalla, että viimeisin tilastoissa näkyvä kauppa yhtiössä on vuodelta 2001, enkä ihmettelisi, jos tuo pitäisi paikkaansa.

Yhtiössä on siis luultavasti paljon osakkaita, jotka ovat pitkään olleet käytännössä jumissa asunnon omistajuutensa kanssa, kun asuntoa ei ole voinut myydä millään muotoa järkevään hintaan. Kirjoitin tästä hitas-asuntojen "yhden asunnon loukusta" itse asiassa jo vajaat 7 vuotta sitten (kts. Järjestelmän kierteet 8 - Yhden asunnon loukku). Samanaikaisesti kun yhdet eivät ole voineet myydä asuntoaan järkevään hintaan, moni alueesta kiinnostunut ei ole voinut ennen sääntelyn purkua ostaa yhtiöstä asuntoa, vaikka olisi ollut valmis maksamaan satoja tuhansia (!!!) yli säänneltyjen maksimihintojen. Sääntely on siten ollut haitaksi sekä potentiaalisille ostajille että myyjille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Oman asunnon myyntivoitosta ei mene veroa, jos olet asunut asunnossa yhtäjaksoisesti jossakin vaiheessa asunnon omistusaikana 2 vuotta.

Edellisestä poiketen Hitas asunnon myyntivoitosta voisi periä aina myyntivoiton veron. Omaisuuden myyjä maksaa luovutusvoitosta veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan 30 % 30 000 tuhanteen asti ja ylimenevältä osuudesta 34 %. Jo se, että on saanut asunnon arvonnan perusteella on hyvä peruste verottaa "ansioton" arvonnousu pois.

Koko Hitas järjestelmä on onneton kehitelmä johon sisältyy paljon epäoikeudenmukaisuutta. Järjestelmä on aikansa elänyt, tehoton ja kallis ylläpitää.

Nykyisin omistusasuntoon omalla tontilla pääsee suuren yhtiölainaosuuden johdosta pienemmällä omalla pääomalla kuin Hitas "vankilaan".

Käyttäjän jhiden kuva
Johannes Hidén

Eipä tuossa luovutusvoiton poikkeuksellisessa verollisuudessa olisi juuri mieltä. Ensinnäkin vain osassa hitas-yhtiöitä säännelty hinta on alle markkinahintojen. Toisekseen vaikka nykyinen markkinahinta olisi yli säännellyn hinnan, ei sekään tarkoittaisi välttämättä, että hinta olisi alunperin ollut alihintainen. Kolmannekseen se toisi hitasiin yhden loukkuongelman lisää, kun verottomuuden tarkoitus on nimenomaan, ettei ihmiset jumiutumisi asuntoihinsa. Lisäksi on huomioitava, että silloin kun arvalla oikeasti saadaan tuottoa muiden kustannuksella, se tulee jo jokapäiväisen asumisen muodossa, ei vain asunnon luovutusvoiton muodossa.

Käyttäjän jhiden kuva
Johannes Hidén

Olin jostain saanut päähäni, että yhtiö olisi Katajanokalla, mutta sehän onkin vielä paremmalla sijainnilla Kampissa. Korjasin otsikon ja hieman tekstiä tuolta osin.

Toimituksen poiminnat